П`ятниця, 29.03.2024, 11:09 | RSS | Вітаю Вас Гість
Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід
Вісник Маріупольського державного університету
Серія: Право
Bulletin of Mariupol State University. Series: Law
Головна | Каталог статей
Меню сайту
Категорії розділу
Випуск 21 [13]
Випуск 22 (2021) [14]
ПОСИЛАННЯ
  • Сайт Маріупольського державного університету
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філологія
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Економіка
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Історія та політологія
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філософія, культурологія, соціологія
  • Пошук


    Камардіна Юлія Вікторівна
    Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Право. – 2021. – Вип. 22.

    Камардіна Юлія Вікторівна
    кандидат юридичних наук, доцент кафедри права та публічного адміністрування, Маріупольський державний університет
    E-mail: [email protected]
    ORCID: 0000-0002-2295-5559

    Поняття, система та джерела міжнародних стандартів виборчого права

    DOI 10.34079/2226-3047-2022-12-22-15-23

    [ download pdf ]

    С. 15-23

    Анотація
    У статті наведено характеристику міжнародних виборчих стандартів. На основі аналізу міжнародних виборчих норм розглядається роль міжнародних виборчих стандартів у виборчому праві зарубіжних країн. Встановлено, що у всіх міжнародно-правових актах сформульовано чіткі правила, згідно з якими вибори мають бути альтернативними, чесними, несфальсифікованими і тільки за цих умов можна виявити вільно виражену волю народу та забезпечити її здійснення.
    Дослідження законодавчих основ системи виборчих права і свобод громадян показує, що більшість держав системно імплементувала міжнародні стандарти у свою правову систему, визнавши, що дотримання та захист прав і свобод людини та громадянина, розвиток та вдосконалення демократичних інститутів народного волевиявлення, процедур їх реалізації відповідно до загальновизнаних принципів та норм міжнародного права на основі національної конституції та правових актів, є метою та обов’язком кожної правової держави, однією з невід’ємних умов суспільної стабільності та подальшого зміцнення співробітництва між державами в ім’я здійснення та захисту ідеалів та принципів, які є їх спільним демократичним надбанням.
    Аналіз основних правових джерел загальних та регіональних міжнародних виборчих стандартів дозволив зробити висновок, що міжнародні виборчі стандарти – це зобов’язання держави як формально надати громадянам своєї країни обумовлені стандартами права та свободи щодо участі у вільних, чергових, альтернативних і справедливих виборах, а й гарантуванні своїм внутрішнім законодавством їхню реалізацію.
    Доведено, що інститут виборів за демократичного режиму має розвинену та стабільну законодавчу основу. Найважливіші положення виборчого права знаходять свій відбиток у Конституції держави. У низці зарубіжних країн нагальною проблемою є кодифікація різнорівневих та неузгоджених між собою джерел права, що регламентують вибори та виборчий процес. В організації та проведенні виборів, визначенні їх результатів дедалі більшого значення набувають унікальні норми – міжнародні виборчі стандарти.

    Ключові слова: виборче право, принципи виборчого права, джерела виборчого права, система джерел виборчого права, виборче законодавство, загальновизнані принципи та норми міжнародного права, міжнародні стандарти, нормативні правові акти

    Бібліографічний список

    Гудзь, Л. В. та Гудзь, Т. І., 2020. Принцип загального виборчого права: міжнародні стандарти та перспективи законодавчої реалізації в Україні. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Право, 30, с. 30–39.

    Ключковський, Ю. Б., 2018. Принципи виборчого права: доктринальне розуміння, стан та перспективи законодавчої реалізації в Україні: монографія. Київ: Ваіте.

    Нестерович, В. Ф., 2018. Виборче право як підгалузь конституційного права України. Право і суспільство, 3, с. 44–49.

    Серьогіна, С., 2007. Європейські стандарти виборів і виборче законодавство України. Вісник Центральної виборчої комісії, 1(7), с. 38–44.

    Стешенко, Т. В. та Стешенко, Л. С., 2015. Міжнародні виборчі стандарти, їх реалізація у виборчому законодавстві України. Державне будівництво та місцеве самоврядування, 29, с. 32–42.


    Цитування

    ДСТУ ГОСТ 7.1-2006
    Камардіна Ю. В. Поняття, система та джерела міжнародних стандартів виборчого права / Ю. В. Камардіна // Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Право. – 2021. – Вип. 22. – С. 15–23.

    Harvard Referencing Style
    Kamardina Y. V., 2021. Poniattia, systema ta dzherela mizhnarodnykh standartiv vyborchoho prava [Understanding, that jerel's system of international standards of free law]. Vìsnik Marìupolʹsʹkogo deržavnogo unìversitetu. Serìâ: Pravo, 22, pp. 15–23.

    Категорія: Випуск 22 (2021) | Додав: Marina (07.12.2021)
    Переглядів: 148 | Теги: виборче право, принципи виборчого права, джерела виборчого права, загальновизнані принципи та норми м, нормативні правові акти, система джерел виборчого права, міжнародні стандарти, виборче законодавство | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0

    Copyright МДУ © 2024

    Веб-дизайн, технічна підтримка та адміністрування: Белла Марина Віталіївна [email protected]

    Хостинг від uCoz