П`ятниця, 19.04.2024, 17:03 | RSS | Вітаю Вас Гість
Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід
Вісник Маріупольського державного університету
Серія: Право
Bulletin of Mariupol State University. Series: Law
Головна | Каталог статей
Меню сайту
Категорії розділу
Випуск 21 [13]
Випуск 22 (2021) [14]
ПОСИЛАННЯ
  • Сайт Маріупольського державного університету
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філологія
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Економіка
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Історія та політологія
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філософія, культурологія, соціологія
  • Пошук


    Ковейно Юлія Володимирівна
    Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Право. – 2021. – Вип. 22.

    Ковейно Юлія Володимирівна
    старший викладач кафедри права та публічного адміністрування,
    Маріупольський державний університет
    E-mail: [email protected]
    ORCID: 0000-0002-0575-4691

    Щодо поняття юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства

    DOI 10.34079/2226-3047-2021-12-22-40-48

    [ download pdf ]

    С. 40-48

    Анотація
    У статті висвітлено основні питання стосовно визначення поняття юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства. Проаналізовано основні підходи щодо характеристики відповідальності з урахуванням загальнотеоретичного поняття юридичної відповідальності, її основних ознак та складових. Юридична відповідальність за порушення екологічного законодавства є одним з основних інститутів права та законодавства, та доволі дискусійним, що обґрунтовує її теоретичне та практичне значення. Юридична відповідальність за порушення екологічного законодавства є важливим елементом забезпечення раціонального використання природних ресурсів, їх захисту та забезпечення основних екологічних прав громадян та спрямована на додержання основних еколого-правових норм та запобігання вчинення екологічних правопорушень, що є основою позитивної юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства. Зосереджено увагу на зміцненні екологічного правопорядку, який потребує нових підходів до опосередкування взаємодії природи та суспільства та вказано на юридичну відповідальність як найефективніший засіб зміцнення такого правопорядку, що особливо актуально на сучасному етапі розвитку державності та потребує вдосконалення змісту та форми природоохоронної діяльності. При цьому відновлення правопорядку реалізується шляхом застосування правових засобів захисту, передбачених санкціями порушених норм екологічного законодавства.
    Проаналізовано підхід щодо наявності ретроспективної та позитивної юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства, та вказано на їх основний зміст та особливості. Сутність ретроспективної відповідальності, як основного виду полягає у несприятливих наслідках щодо порушника екологічного правопорядку, а позитивна відповідальність полягає у добровільному виконання основних екологічних норм та приписів.
    Окреслено основні види юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства, серед яких: кримінальна, адміністративна, цивільна та дисциплінарна. Крім того вказано на існування еколого-правової відповідальності як комплексної категорії та охарактеризовано її основний зміст та особливості.
    Висвітлено позиції науковців щодо поняття юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства та запропоновано уточнене визначення яке характеризується як вид ретроспективної та позитивної юридичної відповідальності, який реалізується у відповідному правовідношенні, з одного боку, між правопорушником та компетентними державними органами, з іншого, з приводу вчиненого екологічного правопорушення, та, як наслідок, передбачає кореспондуючі обов’язки відповідно до вимог законодавства і по відношенню до особи правопорушника (дати звіт про свою протиправну поведінку і понести пов’язані з цим обмеження майнового, організаційного чи іншого характеру) і щодо уповноважених державних органів (застосувати міри і заходи примусового державно-правового впливу до особи правопорушника за вчинене правопорушення) та, водночас, забезпечується кримінально-, адміністративно-, цивільно-правовими та дисциплінарними засобами.

    Ключові слова: юридична відповідальність; ретроспективна юридична відповідальність; позитивна юридична відповідальність; юридична відповідальність за порушення екологічного законодавства; екологічний правопорядок; порушення екологічного законодавства

    Бібліографічний список

    Бринчук, М. М., 2005. Экологическое право: учебник для вузов. 2-е изд., перераб. и доп. Москва. Юристъ, с. 353.

    Гусарєв, С. Д., Олійник, А. Ю. та Слюсаренко, О. Л., 1995. Тематичний словник термінів та визначень з курсу теорії держави та права: Навч. посіб. Київ.

    Ерофеев, Б. В., 1999. Экологическое право: учеб. для вузов. Москва. Юриспруденция.

    Оверковська, Т. К. та Опольська, Н. М., 2020. Юридична відповідальність за екологічні правопорушення: навчальний посібник. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ».

    Петров, В. В., 1984. Правовая охрана природы в СССР: Учебник. Москва: Юридическая лит.

    Решетник, Л., 2003. Правові проблеми юридичної відповідальності в галузі екології. Право України, 8, с. 83.

    Тищенко, Г. В., 2001. Екологічне право: навчальний посібник для студ. юрид. вузів та фак. Київ: Юмана.

    Шемшученко, Ю. С., Мунтян, В. Л. и Розовский, Б. Г., 1978. Юридическая ответственность в области охраны окружающей среды. Киев : Наукова думка.

    Яковлев, В. Н., 1988. Экологическое право. В: П. С. Никитюк (ред.), с. 97–98. Кишинев.


    Цитування

    ДСТУ ГОСТ 7.1-2006
    Ковейно Ю. В. Щодо поняття юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства / Ю. В. Ковейно // Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Право. – 2021. – Вип. 22. – С. 40–48.

    Harvard Referencing Style
    Koveino, Yu., 2021. Shchodo poniattia yurydychnoi vidpovidalnosti za porushennia ekolohichnoho zakonodavstva [Concerning the concept of legal responsibility for violations of environmental legislation]. Vìsnik Marìupolʹsʹkogo deržavnogo unìversitetu. Serìâ: Pravo, 22, pp. 40–48.

    Категорія: Випуск 22 (2021) | Додав: Marina (06.12.2021)
    Переглядів: 137 | Теги: юридична відповідальність ретроспек | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0

    Copyright МДУ © 2024

    Веб-дизайн, технічна підтримка та адміністрування: Белла Марина Віталіївна [email protected]

    Хостинг від uCoz