Неділя, 19.05.2024, 06:10 | RSS | Вітаю Вас Гість
Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід
Вісник Маріупольського державного університету
Серія: Право
Bulletin of Mariupol State University. Series: Law
Головна | Каталог статей
Меню сайту
Категорії розділу
Випуск 23-24 (2022) [23]
ПОСИЛАННЯ
  • Сайт Маріупольського державного університету
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філологія
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Економіка
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Історія та політологія
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філософія, культурологія, соціологія
  • Пошук


    Кришевич Ольга Володимирівна, Рощина Інна Олександрівна
    Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Право. – 2022. – Вип. 23–24.

    Кришевич Ольга Володимирівна
    професор кафедри кримінального права, кандидат юридичних наук, професор
    Національна академія внутрішніх справ
    E-mail: [email protected]
    ORCID: 0000-0001-6136-8106

    Рощина Інна Олександрівна
    професор кафедри публічного та міжнародного права, кандидат юридичних наук, доцент
    Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана
    E-mail: [email protected]
    ORCID: 0000-0002-3765-2091

    Криптовалюта, як предмет кримінального правопорушення проти власності: національне та міжнародне законодавство

    DOI 10.34079/2226-3047-2022-12-23-24-168-175

    [ download pdf ]

    С. 168-175

    Анотація
    В статті визначено сутність понять криптовалюта, біткоїн та майнінг, розглянуто статус криптовалюти в Україні та в інших країнах. Крім того, вказано проблеми, пов’язані із невизначеним статусом криптовалюти, запропоновано шляхи їх вирішення, особлива увага привернута розкриттю понятійного аспекту при кваліфікації кримінальних правопорушень, пов’язаних з криптовалютою.
    Відзначено, що на даний час все частіше є використання криптовалют у якості фінансового інструменту різними державами і Україна не виключення. Відповідно до звітів платформи Chainalysis, Україна посідає високі місця у рейтингу як загального використання криптоактивів, так і їх використання в незаконних цілях. За даними Міністерства цифрової трансформації України, наша держава – лідер із застосування віртуальних активів серед населення; українська спільнота блокчейн-розробників – одна з найбільших у світі та входить у топ-3. Автори вважають, що криптовалюта – це цифрова (віртуальна) валюта, одиниця якої – монета, захищена від підробки, оскільки є зашифрованою інформацією, скопіювати яку неможливо, тому що емісія та облік криптовалюти засновані на асиметричному шифруванні із застосуванням різних криптографічних методів захисту, таких як Proof-of-work та / або Proof-of-stake. Фізична ознака характеризує технічні аспекти функціонування криптовалюти, економічну ознаку визначає ціна, яку за неї можуть заплатити зацікавлені особи, а юридична ознака встановлюється на підставі послідовного аналізу передбачених чинним законодавством видів об’єктів цивільних прав. Отже, у контексті кримінально-правового регулювання криптовалюта представляє собою дані в електронному вигляді, що мають ціну та є предметом реалізації права на інформацію. Привабливість криптовалют для злочинного світу пов’язана з тим, що в основі біткойна та інших криптовалют лежить принцип децентралізації та система блокчейн (Blockchain): електронні гроші не мають прив’язки і не контролюються жодним фінансовим органом якої-небудь країни, користувачі системи залишаються анонімними і мають рівні статуси. Криптовалюта, головною перевагою виступає її анонімність, крім того персональні дані власника електронного гаманця зберігаються в таємниці і це лише набір символів по яких неможливо вичислити власника, тому неможливо упізнати ім'я або адресу такого користувача, причому історія транзакцій є відкритою інформацією, а угоди, пов'язані з криптовалютою теж анонімні, окрім цього, вони незворотні. Також набула поширення й кіберзлочинність, зокрема кримінальні правопорушення з криптовалютами, тому як в Україні та світі фізичні та юридичні особи все частіше стикаються з незаконним їх заволодінням, проте в нашій країні до цього часу правовий статус криптовалюти не визначений, крім того не передбачено відповідальності за незаконне заволодіння криптовалютою, наразі у світі вже є досить розповсюдженими ситуації вчинення кримінальних правопорушень проти власності (крадіжки, розбої, вимагання, шахрайство), де предметом посягання стає комп’ютерна техніка, жорсткі диски чи портативні криптогаманці разом із відповідними паролями від них з метою заволодіння криптовалютою та отримання коштів від її подальшої конвертації.

    Ключові слова: кримінальні правопорушення проти власності, предмет, незаконне заволодіння криптовалютою, криптовалюта, біткоїн, крадіжка, шахрайство, віртуальні активи; property crimes, subject matter, illegal possession of cryptocurrency, cryptocurrency, bitcoin, theft, fraud, virtual assets

    Бібліографічний список

    Закон України Про віртуальні активи № 2074–IX, 2022. Верховна Рада України [онлайн]. Доступно: <https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text> (дата звернення: 15.12.2022).

    Проект Закону Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами від 13.03.2022 р. Верховна Рада України [онлайн]. Доступно: <https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39211> (дата звернення: 15.11.2022).

    Кримінальний кодекс України № 2341-III, 2001. Відомості Верховної Ради України (ВВР) , 25–26. Ст. 131.

    Цивільний кодекс України № 435-ІV, 2003 Верховна Рада України [онлайн]. Доступно: <https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15>.

    Ковтун, В. В. та Овсієнко, О. В., 2021. Криптовалютні відносини в Україні: економіко-правовий аналіз. Економіка та суспільство. 31, Доступно: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/715/687 (дата звернення 30.12.2022 р.)

    ОБСЄ, 2022. Огляд законодавства щодо регулювання віртуальних активів у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансування тероризму. Київ.


    Цитування

    ДСТУ ГОСТ 7.1-2006
    Кришевич О. В. Криптовалюта, як предмет кримінального правопорушення проти власності: національне та міжнародне законодавство / О. В. Кришевич, І. О. Рощина // Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Право. – 2022. – Вип. 23–24. – С. 168–175.

    Harvard Referencing Style
    Kryshevych, O. V. and Roshchyna, I. O., 2022. Kryptovaliuta, yak predmet kryminalnoho pravoporushennia proty vlasnosti: natsionalne ta mizhnarodne zakonodavstvo [Cryptocurrency as a subject of criminal offenses against property: national and international law]. Vìsnik Marìupolʹsʹkogo deržavnogo unìversitetu. Serìâ: Pravo, 23–24, pp. 168–175.

    Категорія: Випуск 23-24 (2022) | Додав: Marina (30.12.2022)
    Переглядів: 118 | Теги: віртуальні активи property crimes, шахрайство, virtual assets, subject matter, Theft, незаконне заволодіння криптовалютою, bitcoin, біткоїн, cryptocurrency, illegal possession of cryptocurrenc, крадіжка, Fraud, Криптовалюта, предмет, кримінальні правопорушення проти вл | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0

    Copyright МДУ © 2024

    Веб-дизайн, технічна підтримка та адміністрування: Белла Марина Віталіївна [email protected]

    Хостинг від uCoz