Понеділок, 06.05.2024, 02:13 | RSS | Вітаю Вас Гість
Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід
Вісник Маріупольського державного університету
Серія: Право
Bulletin of Mariupol State University. Series: Law
Головна | Каталог статей
Меню сайту
Категорії розділу
Випуск 23-24 (2022) [23]
ПОСИЛАННЯ
  • Сайт Маріупольського державного університету
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філологія
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Економіка
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Історія та політологія
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філософія, культурологія, соціологія
  • Пошук


    Шпак Максим Володимирович
    Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Право. – 2022. – Вип. 23–24.

    Шпак Максим Володимирович
    асистент кафедри цивільної юстиції та адвокатури, кандидат юридичних наук
    Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
    E-mail: [email protected]
    ORCID 0000-0003-2119-3828

    Надання правової допомоги у цивільному процесі в сучасних умовах електронізації та діджиталізації цивільних процесуальних правовідносин

    DOI 10.34079/2226-3047-2022-12-23-24-71-79

    [ download pdf ]

    С. 71-79

    Анотація
    У науковій статті досліджуються окремі питання правової допомоги у цивільному процесі в сучасних умовах в Україні. Автором стверджується, що через суттєву електронізацію цивільного судочинства дуже це впливає і на модифікації видів та форм правової допомоги, яка може надаватися у цивільному процесі України з боку відповідних суб’єктів у цивільних процесуальних правовідносинах.
    Стверджується, що на сьогодні в Україні чимало внутрішньопереміщених громадян з тимчасово окупованих територій потребують юридичного захисту та правової підтримки з багатьох напрямків і сфер їх діяльності. У цьому контексті вибір адвокатів за допомогою Єдиного реєстру адвокатів України для внутрішньопереміщених осіб буде додатковим для вибору захисника своїх прав для справи у цивільному процесі.
    Автор розмірковуючи про сучасні види правової допомоги у цивільному процесі України звертає увагу на те, що їх класифікації багато в чому залежать від виду конкретної справи, виду провадження, стадії розгляду судом справи. Також багато, що залежить від статусу сторони чи іншого учасника справи, якому вона може надаватися.

    Ключові слова: правова допомога, доступність правосуддя, цивільний процес, цивільне судочинство, суд; legal aid, access to justice, civil process, civil justice, court

    Бібліографічний список

    Бичкова, С. С. та Чурпіта, Г. В., 2017. Цивільне процесуальне право. В: О. Д. Святоцький, Р. О. Стефанчук та О. М. Дроздов (ред.) Кваліфікаційний (адвокатський) іспит: навч. посібник для осіб, які виявили бажання стати адвокатом : у 17 кн. К. : Ін Юре, кн. 6.

    Гусаров, К. В. та Сібільов, Д. М., 2019. Виконавче провадження : навчальний посібник для підготовки до іспитів. Харків: Право.

    Гусаров, К. В., Жушман, М. В., Кравцов, С. О. та ін., 2018. Цивільний процес : навчальний посібник. Харків : Право.

    Гусаров, К. В., Жушман, М. В., Кравцов, С. О. та ін., 2020. Цивільний процес : навчальний посібник. Харків : Право.

    Гусаров, К. В., Червинська, М. Є., Мазур, Л. М. та ін., 2017. Виконавче провадження : навчальний посібник для здобувачів вищ. освіти. Харків : Право.

    Заботін, В. В., 2018. Право на правову допомогу в цивільному судочинстві. Кандидат наук. Автореферат. Харків: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого.

    Інститут приватних виконавців: актуальні проблеми практики. В: К. В. Гусаров (ред.) Матеріали круглого столу, присвяченого сучасним питанням діяльності приватних виконавців в Україні. Харків, 15 червня 2021 р. Харків : ТОВ «Оберіг», 94 с. [online]. Доступно:<https://library.nlu.edu.ua/POLN_TEXT/SBORNIKI_2020/Gusarov_2021.pdf> (Дата звернення: 22.10.2022).

    Комаров, В. В., Бігун, В. А., Баранкова, В. В. та ін., 2011. Курс цивільного процесу : підручник. В: В. В. Комаров (ред.). Харків : Право.

    Комаров, В. В., Гусаров, К. В., Сакара, Н. Ю. та ін., 2016. Цивільне судочинство України: основні засади та інститути : монографія. В: В. В. Комаров (ред.). Х. : Право.

    Комаров, В. В., Луспеник, Д. Д., Радченко, П. І. та ін., 2011. Позовне провадження: монографія. В: В. В. Комаров (ред.). Х. : Право.

    Косовський, Л. М., 2017. Судочинство у цивільних справах з іноземним елементом : монографія. Харків : Право.

    Логінов, О. А. та Штефан, О. О., 2012. Цивільний процес України : навчальний посібник. К. : Юрінком Інтер.

    Масюк, В. В. та Акулова, М. Ю., 2017. Виконавче провадження у схемах і таблицях : навчальний посібник. Харків : Право.

    Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями № 7574-д, 2022. [online]. Доступно:<https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40629> (Дата звернення: 22.10.2022).

    Світлична, Г. О., 2020. Представництво у цивільному судочинстві в контексті реформаторських заходів щодо правосуддя. Liber Amicorum Вячеслав Комаров В: Т. Комарова (ред.). Харків : Право, с. 1054–1063.

    Цувіна, Т. А., 2015. Право на суд у цивільному судочинстві: монографія. Х.: Слово.


    Цитування

    ДСТУ ГОСТ 7.1-2006
    Шпак М. В. Надання правової допомоги у цивільному процесі в сучасних умовах електронізації та діджиталізації цивільних процесуальних правовідносин / М. В. Шпак // Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Право. – 2022. – Вип. 23–24. – С. 71–79.

    Harvard Referencing Style
    Shpak, M. V., 2022. Nadannia pravovoi dopomohy u tsyvilnomu protsesi v suchasnykh umovakh elektronizatsii ta didzhytalizatsii tsyvilnykh protsesualnykh pravovidnosyn [Providing legal aid in civil process in the modern conditions of electronization and digitalization civil procedural legal relations]. Vìsnik Marìupolʹsʹkogo deržavnogo unìversitetu. Serìâ: Pravo, 23–24, pp. 71–79.

    Категорія: Випуск 23-24 (2022) | Додав: Marina (31.12.2022)
    Переглядів: 136 | Теги: civil justice, Court, цивільне судочинство, access to justice, доступність правосуддя, civil process, суд legal aid, цивільний процес, правова допомога | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0

    Copyright МДУ © 2024

    Веб-дизайн, технічна підтримка та адміністрування: Белла Марина Віталіївна [email protected]

    Хостинг від uCoz